Mama C is a WOMAN

Vietin eilisillan Ellan ja Hannan sekä työkavereiden Sammyn ja Chechen kanssa paikallisessa talent-illassa. Lavalle alkuillasta noussut Mama C, Charlotte O’Neal vei jalat alta. Nainen lausui runoja, lauloi, soitti obokanoa ja kertoi oman tarinansa: 60-70-lukujen taitteessa Kansas cityn Mustien panttereiden jäsen pakeni Amerikasta Tansaniaan miehensä kanssa, eikä koskaan palannut takaisin.

Kuva

Mama C:n mies Pete O’Neal oli Kansas Cityn Mustien panttereiden puheenjohtaja ja perustaja. Hänet pidätettiin 1969 yrityksestä kuljettaa ase osavaltion rajan yli ja tuomittiin neljän vuoden vankeuteen. Pariskunta pakeni tuomiota Ruotsin kautta Algeriaan ja sieltä eteenpäin sosialistipresidentti Nyereren hallitsemaan Tansaniaan, jossa he elävät vielä tänäkin päivänä. Aluksi pariskunta uskoi lähtevänsä Amerikasta korkeintaan vuodeksi, nyt paosta on kulunut 40 vuotta. Amerikkaan palaaminen ei Petelle ole enää mahdollista. Pete ja Charlotte ovat olleet yhdessä mukana perustamassa United African Alliance Community Centeriä (UAACC) Arushan lähelle. Organisaatio tarjoaa muun vapaaehtoistyön ohella muun muassa ilmaista taideopetusta.

Kuva

Pete ja Charlotte O’Neal

Mama C puhui lavalla afrikkalaisista vahvoista naisista, mutta myös siitä, kuinka vaikeaa sellaiseksi on muuttua. Mantereelle on vaikea sopeutua ja ulkopuolisuuden tunne seuraa joka paikkaan. Mieleen jäi kaikumaan yksi kuuluisimmista runoista, I almost lost myself, jossa hän kertoi siitä, kuinka joutui Tansaniaan saavuttuaan etsimään itseään ja lopulta melkein kadotti itsensä: an African American raised in Kansas City, who has lived most of her life in Africa, the place from where her ancestors were forced to make the “middle-passage.” Hän kertoo yrittäneensä sopeutua joukkoon pukeutumalla kuin afrikkalaiset naiset, kantamalla vauvaansa selässään, koria päälaellaan ja pureskelemalla sokeriruokoa.

In my freshly-landed, just-got-off-the-boat enthusiasm of living in Africa, I tried to blend, to melt, homogenize, disappear, erase, the essence of what made me who I am, an African, who grew up in and was molded by the ‘hoods’ of America, and I almost lost myself. ”

Varmasti katsomisen arvoinen Aaron Matthewsin dokkari A panther in Africa kertoo Mama C:n aviomiehestä Pete O’Nealista ja pariskunnan maanpaosta. Myös Mamaa itseään käsittelevän dokkari Urban warrior in the African bush (Dr. Joanne Hershfield) kertoo hänen elämästään artistina ja aktivistina.



The New York Times: A Black Panther’s Mellow Exile: Farming in Africa, 1997

Jätä kommentti