Ensimmäinen viikko The Citizenillä

Ensimmäinen työviikko takana The Citizenilla. Päädyin Samuelin työpariksi editoimaan ulkomaan sivuja. Sammy pyörittää sivuja yksin, mikä tarkoittaa, että päivittäin hän täyttää, editoi ja taittaa noin kymmenen lehden sivua AFP:n, Washington Postin tai kenialaisen Nation Media Groupin (ugandalaisia, kenialaisia ja tansanialaisia lehtiä) päivänpolttavilla aiheilla.

Etenkin Intiaa koskevat uutiset saavat paljon tilaa, sillä Dar es Salaamin asukkaista huomattava osa on intialaisia ja he ovat vahvasti mukana pyörittämässä maan taloutta. Myös jenkit saavat lehden ulkomaan sivuilla paljon palstatilaa ja Obaman huolestuneet, pohtivat tai hymyilevät kasvot koristavat lähes päivittäin lehden sivuja lapsen nyrkin kokoisina.

Kuva

Vinkki: Vanha maito rauhoittaa chilin polttamaa hipiää

Kuvitus yritetään löytää AFP:n kuvapankista, mutta jokaiseen juttuun ei aina löydy sopivaa kuvaa. Siinä tapauksessa minua kehotettiin googlaamaan juttuun sopiva kuva ja kopioimaan se suoraan jutun yhteyteen. Kuvaan lähteeksi merkitään ”arkisto”. Samoin toimitaan, jos jutun täytteeksi tarvitaan vielä lisätietoa aiheesta. Muiden lehtien artikkeleista on helppo suoraan kopioida ja liittää muutama, kymmenisen lausetta oman jutun kylkiäiseksi. Alkuperäistä lähdettä ei ole tarpeellista ilmoittaa.

Heti ensimmäisenä päivänä pääsin päätoimittajan puheille. Hän tahtoi varmistaa, että työharjoitteluni on tansanialaisittain laillinen. Henkilöstöpäällikkö pyysi minua tuomaan kopion viisumistani ja todistukset sekä suurlähetystöltä että työharjoitteluni vastuuhenkilöltä Suomesta. Todistuksesta tuli käydä ilmi, että kaikki osapuolet tietävä minun olevan vain palkaton työharjoittelija. Suurlähetystö ilmoitti, ettei ota asiaani kantaa. Vuoden pituisen viisumini myönnettiin opiskeluun.

Jouduin lopulta kiikuttamaan toimitukseen aidon passini, jotta he voisivat varmistua henkilöllisyydestäni ja luvastani oleilla maassa. Päätoimittajan mukaan viranomaisten tarkastusten varalta. Tarkastuksessa voisi kuulemma helposti tulkita, että olen ulkomainen, laiton työntekijä. Minulla ei siis ilmeisesti ole asiaa The Citizenin nimissä toimituksen muurien ulkopuolelle työpäiväni aikana, jos todistukseni eivät riitä. Asiaa käsitellään parhaillaan..

Muihin itäisen Afrikan maihin verrattuna Tansanian medialla on paljon vapauksia. Yksi syy tähän on se, että eri alueita yhdistävä swahilin kieli on mahdollistanut sanomalehtien laajan levikin. Muutama vuosi sitten paikallinen lehti julkaisi artikkelin laajasta korruptiovyyhdistä, minkä seurauksena päätoimittaja sai naamalleen happoa. Myös The Citizenin kanssa samaan taloon (Mwananchi Communications Ltd) kuuluva swahilinkielinen suuri sanomalehti Mwananchi suljettiin muutama kuukausi takaperin pariksi viikoksi. Tansanian lain mukaan viestintäministerillä on oikeus lakkauttaa lehti, jos sen kirjoitukset käsittelevät liian tulenarkoja aiheita. Mwananchin näpit paloivat, koska lehti oli julkaissut valtion virkamiesten palkkatietoja.

 

Jätä kommentti